Een goede dagstructuur is heel belangrijk. Misschien heb je dit ook wel van je ouders meegekregen toen je een jonger was. Ik weet nog wel dat mijn ouders heel vaak tegen mij zeiden, dat een goede structuur heel belangrijk was. Ze hadden het ook vaak over de 3 R’s (Rust, Reinheid en Regelmaat).
Ik vond dat jaren geleden echt heel erg onzin en kon mij hier totaal niet in vinden. Ik moest altijd wat lachen als dit weer tegen mij gezegd werd. Ik trok mij hier dan ook weinig van aan. Nu ik een stuk ouder ben, 29 jaar inmiddels, ben ik er wel achter gekomen dat een goede dagstructuur heel belangrijk is. Ik heb hier zelf heel veel baat bij en ik kan het iedereen aanraden om hier voldoende tijd in te stoppen.
In dit artikel vind je een dagstructuur schema en 13 tips voor het creëren van een goede dagindeling. Ik weet zeker dat je hier wat aan hebt!
- 1. Het belang van een goede dagstructuur
- 2. Overzicht maken van wat je de volgende dag wil/moet doen
- 3. Genoeg slaap
- 4. Wekker zetten en aankleden
- 5. Gezond eten
- 6. Beweging
- 7. Plan vaste momenten in
- 8. Plan alle taken in
- 9. Genoeg rust en ontspanning
- 10. Stel doelen
- 11. Beloon jezelf
- 12. Evalueren
- 13. Dagstructuur schema voorbeeld
1. Het belang van een goede dagstructuur
Het hebben van een goede dagstructuur is heel belangrijk om fit en gezond te blijven. Door het hebben van een structuur voel je je fijn en nuttig. Door een duidelijke structuur in je dag aan te brengen zul je meer rust ervaren. Misschien vind je het wel onzin een goede dagstructuur, maar daar ga ik verandering in brengen na het lezen van onderstaande tips.
Je manier van leven maak je een stuk makkelijker door structuur aan te brengen. Ook zul je je hier beter door gaan voelen. Op deze manier heb je meer overzicht in je leven, word je productiever, ben je meer gefocust en zul je een tevreden gevoel ervaren. Allemaal heel belangrijke voordelen van het hebben van een goede dagstructuur naar mijn mening.
Maar welke tips kun je nou echt toepassen voor het creëren van een goede dagindeling? Dit zal ik je hieronder uitgebreid vertellen.
2. Overzicht maken van wat je de volgende dag wil/moet doen
Maak de avond van te voren een overzicht van wat je de dag erna allemaal wil en moet doen. Stel jezelf de volgende vragen:
- Hoe laat ga je opstaan?
- Hoe laat moet je werken?
- Welke taken moet je doen in huis?
- Wat ga je doen aan beweging?
- Welke verdere afspraken heb je nog staan die dag?
Nadat je in kaart hebt gebracht wat je allemaal moet doen, ga je hier tijden aan koppelen. Zo kun je het verwerken in een mooie planning en dagindeling. Op deze manier heb je heel inzichtelijk voor jezelf hoe laat je wat hebt en hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt.
Je kunt dit overzicht in een mooie planner duidelijk voor jezelf opschrijven. Het kan natuurlijk ook gewoon in je agenda of in een schrift. Maar net wat jij fijn en overzichtelijk vindt.
3. Genoeg slaap
Genoeg slapen is zeer belangrijk. Het verschilt wel heel erg per persoon hoeveel slaap je nodig hebt. Misschien heb jij wel genoeg aan 6 uur of 7 uur slaap per nacht. Ik heb minimaal 8 uur slaap per nacht nodig wil ik mij fit en uitgerust voelen. Hier zit dus heel veel verschil in en is echt per persoon verschillend.
Wat wel een belangrijk gegeven is, is dat iedereen slaap nodig heeft. We kunnen als mens nou eenmaal niet zonder slaap. De hoeveelheid slaap zegt verder niks over de kwaliteit van slaap. Misschien denk je wel dat je 8 uur slaapt, maar ben je heel vaak wakker in de nacht en slaap je uiteindelijk een stuk minder. Dit heeft veel invloed op de kwaliteit van je slaap.
Wanneer je er in ieder geval rekening mee houdt dat je genoeg slaapt per nacht, heeft dit veel positieve invloed op een goede dagindeling. Wanneer je moe bent en niet goed hebt geslapen, wordt alles veel zwaarder en moeilijker. Dit herken je vast wel bij jezelf.
Wil je meer weten over hoe je je slaapritme kunt veranderen? Lees dan dit artikel: Hoe kan ik mijn slaapritme veranderen? 10 tips!
4. Wekker zetten en aankleden
Zet je wekker!
Misschien doe je dit al wel, of misschien wel helemaal niet. In het weekend of wanneer je er niet vroeg uit hoeft, dan hoef je natuurlijk zeker geen wekker te zetten, maar een wekker zorgt er wel voor dat je een doel stelt voor jezelf hoe laat je uit bed wil gaan. Zo blijf je niet onnodig lang liggen. Op deze manier zorg je meteen voor een goed begin van de dag.
Wanneer je je wekker hebt gezet is het slim om niet te lang te blijven liggen in bed en niet te veel of helemaal niet te snoozen. Hierdoor kun je weer sloom en moe worden en stel je het uit bed gaan alleen maar uit. Vooral in de koudere maanden kan dit een stuk moeilijker zijn om je bed uit te gaan. Zorg dat wanneer je uit bed bent, je meteen gaat douchen en/of aankleden. Dit is het begin en start van je dag. Wanneer jij in je pyjama blijft zitten, start je de dag niet helemaal goed en blijf je in de ‘chillmodus’. Dus hoppa, pyjama uit en in de kleren!
5. Gezond eten
Gezond en goed eten is belangrijk voor je lichaam. Het is goed om de eetmomenten in te plannen voor jezelf. Neem hier de tijd voor en zorg echt goed voor je lichaam.
Bedenk hoeveel tijd je nodig hebt voor een lunch en/of avondeten en het voorbereiden hiervan. Zet dit in je dagstructuur schema, zodat je hier rekening mee houdt en ook echt even de tijd neemt om te eten. Het is slim op op een vaste plek te eten en verder geen afleiding van een tv of je mobiel te hebben. Zo kun je je echt op je eten focussen en hier ook echt van genieten. Heel belangrijk om je eetmomenten wel mee te nemen in je dagindeling. Misschien vind je dit wat onnodig, maar ik raad je wel aan om dit op te schrijven en te verwerken.
6. Beweging
Een heel belangrijke tip voor een goede dagindeling is bewegen!
Plan voor jezelf iedere dag minimaal 30 minuten aan beweging in. Dit kan in je pauze zijn door een lekkere wandeling te maken of eventueel voor of na het werk. Je kunt bijvoorbeeld ook eens wandelend naar de supermarkt gaan voor boodschappen. Door te bewegen voel je je fijn en fit. Zeer belangrijk dus. Neem deze beweging mee in je dagplanning en houd hier rekening mee. Zorg ervoor dat het iets is wat standaard in je dagschema terugkomt en hou je hier dan ook echt aan. Het is heel makkelijk om dit af te schuiven en het niet te doen als je bijvoorbeeld weinig of geen tijd hebt.
Ik garandeer je dat je je beter voelt wanneer je toch je beweging hebt gedaan voor die dag.
7. Plan vaste momenten in
Plan voor jezelf vaste momenten in. Dit kan zijn dat je op dezelfde tijd pauze neemt, luncht, wandelen en/of sport. Het wordt zo uiteindelijk een routine en op deze manier breng je hier ook echt structuur in aan.
Ik zorg voor mezelf voor structuur door iedere doordeweekse dag om 8 uur uit bed te gaan en rustig te ontbijten. Ik zorg ervoor dat ik om 9 uur aan het werk ga. Daarna werk ik een paar uur, neem ik een tussendoortje en werk ik door tot 13.00 uur en neem ik een halfuur tot een uur lunchpauze. Daarna ga ik weer aan het werk tot 17.00 uur. Daarna ga ik lekker koken en in de avond heb ik van maandag t/m donderdag altijd sport. Dit is mijn ontspanningsmoment. Soms wandel ik tussendoor in mijn pauze en/of fiets ik naar mijn kantoortje wanneer ik niet thuis werk. Allemaal vaste momenten, die dagelijks en daarmee wekelijks terug te vinden zijn in mijn planning.
8. Plan alle taken in
Plan de taken in die je nog moet doen. Er zijn helaas een aantal taken die terug komen en echt moeten gebeuren, zoals boodschappen doen, schoonmaken, wassen etc. Je kunt dit het beste van te voren inplannen (en je hier ook aan houden), zodat je er niet aan het einde van de week achter komt dat je alles nog moet doen en hier dan geen tijd meer voor hebt.
Hoe vaak verschoon jij je bed? Hoe vaak per week ga je wassen? Hoe vaak doe jij boodschappen per week? Wanneer heb je hier tijd voor en ga je dit inplannen voor jezelf?
9. Genoeg rust en ontspanning
Zorg dat je tijdens je dag genoeg rust en ontspanningsmomenten inplant. De een heeft dit minder nodig dan een ander, het is maar net waar jij behoefte aan hebt uiteraard. Kijk ook naar wat passend is bij je werk en je leven. Wie weet heb je wel een heel drukke baan en kinderen, dan is het niet heel gek dat je pas in de avond tijd hebt voor jezelf. Misschien lukt het je wel om tussendoor ook wat rust en ontspanning te vinden, ook al is het maar een halfuurtje. Kijk of je even kunt wandelen of een lekker boek kunt lezen als je hier van houdt.
Zo houdt je het gedurende de dag ook goed vol wanneer je genoeg van deze momenten inplant voor jezelf. Wanneer je voldoende rust en ontspanning hebt, zul je misschien wel merken dat je productiever en meer ontspannen bent. Heel belangrijk dus. Ik ben benieuwd of dit voor jou iets is wat gaat werken.
10. Stel doelen
Het stellen van doelen in je dagstructuur schema zorgt ervoor dat je een bepaalde richting op gaat die dag. Zo heb je een punt waar je naartoe wilt en dit zorgt weer voor focus en motivatie.
- Wat wil jij vandaag echt gaan doen en bereiken?
- Welk doel stel je voor jezelf? Een voorbeeld kan zijn dat je morgen op je vrije dag de hele kledingkast gaat uitmesten en weer opnieuw gaat indelen met kleding wat je op dit moment ook daadwerkelijk draagt.
Lees ook eens: SMART doelen stellen & formuleren: 13 tips & voorbeelden.
11. Beloon jezelf
Wanneer je hebt geoefend met het maken van een dagstructuur schema en een goede dagindeling hebt gevonden die werkt voor jou, kun je jezelf daarna belonen!
Werkt belonen goed voor jou? Spreek dan met jezelf af dat wanneer je je een week aan je dagstructuur schema hebt gehouden, je een beloning krijgt. Maak het doel niet meteen te groot voor jezelf in ieder geval. Wanneer je nog nooit hebt gewerkt met een dagstructuur en echt vanaf 0 hiermee begint, dan kun je jezelf belonen aan het eind van de week met een goed boek of iets anders waar jij blij van wordt. Dit kan jou extra motivatie geven om het ook daadwerkelijk te doen.
Eigenlijk is het een win-win situatie voor jezelf. Ten eerste heb je je aan je schema gehouden en ten tweede krijg je er ook nog een leuke beloning voor terug!
12. Evalueren
Werkt het hebben van een dagstructuur schema voor jou? Lukt het je om je aan de planning te houden die je voor jezelf hebt opgesteld? Lukt het je om je aan een paar dingen te houden, maar niet aan alles? Waar komt dit door?
Het is belangrijk om te kijken of het maken en gebruiken van een planning ook daadwerkelijk werkt voor jou. Wanneer je wel een super mooie planning hebt gemaakt, maar het werkt niet en je hebt er helemaal niks aan, dan gaat het waarschijnlijk ook niet werken. Maar probeer het wel en geef het een kans. Je moet er misschien in het begin een beetje aan wennen en dat is helemaal niet erg.
Tijdens coachgesprekken heb ik wel gesprekken met mensen die hier veel moeite mee hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld al niet goed uit bed komen in de ochtend wanneer hun wekker gaat. Hier begint het dan eigenlijk al. Door van te voren na te denken over een tijd waarop je de wekker zet en eruit gaat, kun je jezelf voorbereiden. Je moet je hier dan nog wel aan houden natuurlijk. Dit blijkt voor sommige mensen lastiger te zijn dan je denkt. Uitstellen en het niet doen is toch helemaal niet fijn? Je zult dit zelf moeten ervaren, voordat je dit kunt veranderen.
13. Dagstructuur schema voorbeeld
Hieronder vind je een gratis dagstructuur schema waar jij gebruik van kunt maken. Bovenaan het schema vul je in welke dag het is waar je het schema voor gaat gebruiken. Daaronder vul je de tijd in wanneer je bijvoorbeeld uit bed gaat, of wanneer je gaat ontbijten etc. Achter de tijd vul je dan in wat je precies gaat doen.
Heel duidelijk en simpel!
Download hier: Dagstructuur schema
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Heb jij last van een opgejaagd gevoel? 12 tips!
- Moeite met opstaan, 12 tips om sneller te starten met je dag
- Hoe kan ik werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling?
- Chaos in mijn hoofd: 12 tips voor meer rust
- Hoe blijf je blij en gelukkig in de corona tijd? 17 tips
- Burn-out: hoe herken je het en wat doe je er aan?