Moeite met opstaan? Met onderstaande tips wordt het een stuk makkelijker om op te staan en kun je sneller met je dag beginnen. Ben jij iemand die eerst 10 keer op de snoozeknop van je wekker drukt voordat je je warme bed uit stapt? Dat kan anders! Het is heel verleidelijk om lekker onder je deken te blijven liggen en nog even niks te hoeven doen. Maar hierdoor wordt het alleen maar lastiger om je bed uit te komen. Lees hieronder hoe het jou wel gaat lukken.
- 1. Onderzoek de oorzaak
- 2. Zet je wekker niet naast je bed
- 3. Gebruik een wake-up light
- 4. Ontwaak met een lekker muziekje
- 5. Spring meteen je bed uit
- 6. Ga op tijd naar bed en slaap genoeg
- 7. Zorg voor een fijne avondroutine
- 8. Maak gebruik van een positiviteitsdagboek in de ochtend en avond
- 9. Voorbereiden
- 10. Op dezelfde tijd slapen en opstaan
- 11. Neem een koude douche
- 12. Creëer een fijne ochtendroutine
1. Onderzoek de oorzaak
Lukt het jou al lange tijd niet om goed uit je bed te komen? Of is het iets van de laatste tijd? Zoek uit wat de oorzaak hiervan is dat je liever in je bed wilt blijven, dan dat je er uit gaat. Komt het doordat je je werk of studie niet leuk vindt? Of heb je ruzie met iemand? Dit kunnen allemaal redenen zijn dat je geen zin hebt om aan de dag te beginnen. Het kan ook komen doordat je misschien te weinig slaapt, of dat je je motivatie kwijt bent.
Het kan ook komen doordat je zelf niet lekker in je vel zit of dat je relatie niet helemaal lekker loopt. Kijk goed naar waar het vandaan komt. Wees hierbij eerlijk naar jezelf, dan kun je het daadwerkelijk gaan aanpakken en veranderen.
2. Zet je wekker niet naast je bed
Het is heel vanzelfsprekend om je wekker naast je bed neer te zetten. Of dat je een wekker zet op je mobiel en deze naast je bed hebt liggen. Dit is natuurlijk heel fijn en handig, want je kunt er zo bij en je kunt de wekker snel uitzetten wanneer deze af gaat. Maar aan de andere kant, kun je op deze manier ook makkelijker blijven snoozen. Je kunt er heel goed bij, dus je steekt je arm uit en je geeft een ram op de wekker en hij is uit.
Wanneer je de wekker op een andere plek in je slaapkamer zet, moet je wel uit bed komen om de wekker uit te zetten. De eerste stap is al gezet, je bent je bed uit! Dat is wat je eigenlijk wil (of niet..). Het is wel wat extreem misschien, maar het helpt wel echt heel goed. Je hebt geen excuus meer om te blijven liggen, tenzij je het geluid van je wekker heel fantastisch vindt, maar dat denk ik niet.
3. Gebruik een wake-up light
Gebruik maken van een wake-up light om natuurlijk wakker te worden is een goede tip. Heb jij wel eens gehoord van een wake-up light? Of ken je iemand die hier gebruik van maakt?
Ik zal je wat meer vertellen over een wake-up light. Het laatste halfuur van je slaap, wordt het licht van deze lamp steeds feller, waardoor je op een fijne en rustige manier wakker wordt. Daarnaast heeft het een positief effect op je lichaam. Je wordt makkelijker wakker en het heeft een positief effect op je concentratie.
Je slaapkamer wordt geleidelijk aan verlicht. Je wordt hier dus uiteindelijk wakker van. Met een wake-up light stap je met je goede been uit bed en begin je de dag positief. Wanneer jij niet heel donkere gordijnen hebt en hier licht doorheen komt, kun je dit natuurlijk ook gebruiken. Dan heb je een wake-up light niet nodig, maar als je een heel donkere slaapkamer hebt kan dit wel echt heel handig en fijn zijn voor je. Je kunt ook de intensiteit van het licht instellen. De één houdt nou eenmaal van heel fel licht en een ander weer helemaal niet. Dit is aan te passen op jouw persoonlijke voorkeur. Vet handig.
4. Ontwaak met een lekker muziekje
Je kunt kiezen voor een standaard wekker die keihard piept. Maar je kunt ook wakker worden met een lekker muziekje. Kies een muziekje uit waar jij vrolijk van wordt en waar jij je goed bij voelt. Je begint je dag op deze manier een stuk fijner. Hierbij bestaat wel de kans dat het muziekje de hele dag in je hoofd blijft zitten, maar als dit een vrolijk liedje is, is dat helemaal niet zo erg.
5. Spring meteen je bed uit
Hier moet je gewoon mee gaan oefenen. Door je wekker op de laatst mogelijke tijd te zetten, dat je er echt uit moet, dan moet je ook wel uit bed. Stel dat je normaal gesproken je wekker om 7 uur zet, maar dat je er pas om 7.30 uur uit moet, dan heb je dus nog een halfuur om te snoozen. Je gaat nu je wekker zetten om 7.30 uur. Je moet er dus wel meteen uit en kunt niet meer snoozen.
Bij deze tip is het gewoon zo dat je het gewoon moet doen. Je hebt geen keuze om langer te blijven liggen, nee je moet. Probeer het eens een paar dagen achter elkaar. Misschien vind je het wel super fijn en wil je nooit meer anders. Ik doe dit zelf ook altijd, dat ik mijn wekker zet op de tijd dat ik er ook echt uit moet. Ik heb zo wel een half uur langer kunnen slapen, blijf niet dommelen en wordt ook niet sloom van het snoozen.
6. Ga op tijd naar bed en slaap genoeg
Zorg ervoor dat je iedere nacht genoeg slaapt. Het is per persoon verschillend hoeveel uur slaap je nodig hebt. Gemiddeld zeggen ze dat het tussen de 7-9 uur per nacht is. Je weet vast wel van jezelf hoeveel slaap je ongeveer nodig hebt. Door hier rekening mee te houden weet je ook hoe laat je naar bed moet gaan om genoeg slaap te hebben. Wanneer je uitgerust wakker wordt, heb je vaak ook zin om aan de dag te beginnen en kom je makkelijker je bed uit.
7. Zorg voor een fijne avondroutine
Deze tip is gericht op de avond van tevoren. Je avondroutine heeft veel invloed op jouw slaap. Misschien ben je je hier (nog) niet bewust van. Het is belangrijk om een fijne avondroutine te hebben. Kijk wat jij hierin fijn vindt en probeer het eens uit. Het is sowieso handig om in de avond geen koffie meer te drinken. Door geen koffie te drinken wordt de kwaliteit van je slaap vergroot. Ook is het goed om geen alcohol meer te drinken. In de avond kun je nog wel even tv kijken of op je mobiel zitten, maar doe dit niet vlak voordat je gaat slapen. Het lezen van een boek of tijdschrift kan bijvoorbeeld wel een goede optie zijn. Dit zorgt ervoor dat je hersenen tot rust komen. Het blauwe licht van je mobiel zorgt er juist voor dat je hersenen aan staan en actief blijven. Met een boek heb je dit niet.
Je denkt dus misschien dat je avondroutine verder geen invloed heeft op je slaap. Maar dit heeft zeker wel invloed. Je kunt de avond van te voren dus al investeren en ervoor zorgen dat je de volgende dag makkelijker je bed uit kunt komen.
8. Maak gebruik van een positiviteitsdagboek in de ochtend en avond
Met een positiviteitsdagboek schrijf je aan het begin van de dag op hoe je van die dag een leuke dag gaat maken en waar je dankbaar voor bent. Je richt je dus meteen in de ochtend op het positieve en kijkt naar wat je gaat maken van die dag.
Dit doe je ook aan het einde van de dag. Je kijkt terug naar de leuke momenten en geluksmomenten van die dag. Zo sluit je de dag positief af en kun je met een goed gevoel gaan slapen. Op deze manier verander je je mindset en richt je je op het positieve en de dingen die goed zijn gegaan. Dit is een heel effectieve manier. Het is wel aan te raden om het voor meerdere dagen achter elkaar te doen, ik zou zelf zeggen probeer het eens 2 weken.
9. Voorbereiden
Bereid de volgende ochtend vast voor op de avond van te voren. Je kunt alvast je kleren klaarleggen die je de volgende dag aan gaat doen, je kunt je tas vast klaarzetten en wat snacks/eten klaarzetten wat je meeneemt naar kantoor of naar school. Dit scheelt je de volgende ochtend weer wat werk, waardoor je je wekker ook weer later kunt zetten en lekker rustig aan kunt doen in de ochtend.
Doordat je dit alvast hebt klaargezet, hoef je niet meer na te denken in de ochtend wat je aandoet. Je kent het vast wel dat je een bepaald shirtje aan wil, maar dit dan niet kunt vinden of dat het nog in de wasmand ligt. Door het de avond van tevoren voor te bereiden, voorkom je dit soort ongein. Dit scheelt je heel wat tijd en stress. Misschien doe je dit altijd al wel, maar als je dit niet doet kan het jou echt gaan helpen.
10. Op dezelfde tijd slapen en opstaan
Probeer eens voor een paar weken dat je op dezelfde tijd naar bed gaat en dezelfde tijd eruit. Doe dit bijvoorbeeld voor 5 dagen in de week. De andere 2 dagen kun je hier dan een beetje mee spelen en zelf weten wat je hiermee doet.
Op deze manier wordt het een gewoonte en wordt het onderdeel van jouw dag. Je lichaam gaat hier aan wennen en zal het fijn vinden (als het goed is). Op deze manier breng je hier ritme in aan. Je lichaam zal op een gegeven moment zelfs uit zichzelf wakker worden op de tijd dat je altijd je wekker zet.
11. Neem een koude douche
Neem in de ochtend een koude douche en krijg direct meer energie. Door een koude douche wordt je ademhaling dieper, gaat je hart sneller kloppen en ben je direct alerter. Het is echt aan te raden in de ochtend om een koude douche te nemen. Je voelt je hierdoor meteen fris en fruitig en bent klaar om de dag te beginnen.
Je kent het vast wel dat je lekker warm gaat douchen en hier eigenlijk alleen maar sloom van wordt. Een koude douche heeft dus het tegenovergestelde effect.
Koud douchen heeft daarnaast nog veel meer voordelen:
- Het versterkt je weerstand en immuunsysteem
- Bloedcirculatie wordt verbeterd
- Je huid en haar worden gezonder
- Je lymfesysteem wordt verbeterd
- Helpt bij het herstel van je spieren
- Zorgt voor dat je spierpijn wordt verlicht
- Je wordt alerter
Je hoeft natuurlijk niet direct de kraan helemaal op standje koud te zetten. Je kunt ook beginnen met een warme douche en aan het einde de kraan op koud draaien. Zo kan je lichaam er toch even aan wennen en je geest ook. Je kunt ook alleen je benen en armen afspoelen met koud water.
Het is belangrijk om je ademhaling onder controle te krijgen. Als je hier eenmaal aan gewend bent, dan is het prima. Kijk hoe jij het vindt en wat het effect is bij jezelf.
12. Creëer een fijne ochtendroutine
Door het hebben van een fijne ochtendroutine, die je iedere dag uitvoert, weet je waar je aan toe bent en zorg je ervoor dat je de dag goed en positief begint. Wat vind jij fijn om in de ochtend te doen? Je kunt in de ochtend bijvoorbeeld doen aan meditatie, yoga, een stuk wandelen, een boek lezen of alleen douchen en daarna ontbijten. Maar net wat jij fijn vindt en wat past bij jou.
Ikzelf vind het persoonlijk heel fijn om lekker te ontbijten en daar de tijd voor te hebben. Ik douche vaak in de avond na sport, dus na een dag werken ga ik pas sporten. Maar het is voor iedereen weer anders natuurlijk. Het kan ook zo zijn dat je kinderen hebt en dus minder tijd hebt voor jezelf. Je ochtendroutine zal er dan ook weer heel anders uitzien dan iemand zonder kinderen.