Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Spijt ergens van? 11 tips over hoe je omgaat met spijtgevoelens

Spijt ergens van? 11 tips over hoe je omgaat met spijtgevoelens

Laatst bijgewerkt: 25 maart 2021

Spijt hebben geeft je geen fijn gevoel. Je hebt vast wel ergens spijt van, dat heeft iedereen wel. Misschien van een verkeerde keuze of iets doms wat je hebt gezegd. Het hebben van spijt helpt je helaas niet echt verder en geeft je ook geen goed gevoel. Er gaan op die momenten dat je spijt hebt vaak verschillende dingen door je hoofd. ‘Had ik maar’, ‘Waarom heb ik dit nou gedaan’ etc.? Is dit herkenbaar voor je?

Kun je de spijt niet echt van je afzetten en heb je hier veel last van? Met de volgende tips leer je hoe je beter om kunt gaan met spijtgevoelens.


1. Erken je spijt en bespreek het

Iedereen maakt fouten. Daar kun je niet om heen. Fouten zijn niet alleen maar negatief, je kunt hier ook van leren. Schuif je fouten niet onder tafel en geef het toe. Je hebt jezelf er alleen maar mee als je hier niet voor uit komt en je fouten wegschuift.

Door jezelf kwetsbaar op te stellen, laat je zien hoe jij je echt voelt bij de situatie en dat het je echt spijt. Het laat zien dat het je wat doet en dat het je niet koud laat. Op deze manier zien mensen ook eerder dat je het meent en dat je ook daadwerkelijk spijt hebt. Hierdoor zullen anderen eerder begrip hebben voor de fout die je hebt gemaakt.

Geef ook aan waarom je bepaalde dingen hebt gedaan of juist niet. Door uit te leggen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt, zullen anderen ook sneller begrijpen waarom je bepaalde dingen hebt gedaan. En waarom je zo hebt gehandeld. Dit is de eerste stap het erkennen van spijt en het bespreken. Wanneer je dit doet, heb je al een hele grote stap gemaakt.


2. Praat vanuit jezelf

Het werkt vaak niet als je naar de ander wijst. Het is beter om vanuit jezelf te kijken en te praten. Praat vanuit de ‘ik’-vorm en kijk naar wat jij verkeerd hebt gedaan en wat je anders had kunnen doen. Wanneer de ander ook bepaalde dingen heeft gedaan die niet oké zijn, moet je dit natuurlijk niet op jezelf betrekken. Blijf wel bij jezelf, maar spreek vooral uit de ik-vorm. De ander kan hier ook niks van vinden, want je betrekt het op jezelf. Dit is hoe jij het beleeft en ervaart.


3. Zeg dat je spijt hebt

talk

Je hebt besproken en toegegeven dat je ergens spijt van hebt. Je had het bijvoorbeeld beter anders kunnen aanpakken of anders kunnen doen. Het is nu belangrijk dat jij je excuses aanbiedt richting de ander en sorry zegt. Het is daarna aan de ander wat hij of zij hiermee doet.

Geef de ander de tijd om hier mee om te gaan en op te reageren. Het ligt er natuurlijk ook heel erg aan waar je sorry voor zegt. Als het iets heel kleins is, is het wel anders, dan wanneer je iets heel ergs hebt gedaan. Dit is dus per situatie anders. Je hebt het niet in de hand hoe een ander hierop reageert. Jij bent in ieder geval bij jezelf gebleven en hebt aangegeven dat je er spijt van hebt. Nu kun je het voor jezelf (als het goed is) even loslaten en het bij de ander laten.


4. Laat zien dat je hebt geleerd van je fouten

Door in de praktijk daadwerkelijk te laten zien dat jij hebt geleerd van je fouten, krijgt de ander meer of weer het vertrouwen in jou. Wees transparant en open en neem de ander hierin mee. Door ander gedrag te laten zien en niet weer dezelfde fouten te maken, krijgt de ander ook daadwerkelijk het vertrouwen in jou.

Op deze manier houd jij je aan je woord en ziet de ander dat hij of zij jou wel echt kan vertrouwen. Daarnaast is het natuurlijk, zoals ik al eerder aangaf, menselijk om fouten te maken. Het ligt er wel aan wat voor fout het is.

Hieronder geef ik nog meer tips over hoe je om kunt gaan met spijtgevoelens. 


5. Geen spijt hebben van dingen die je niet hebt gedaan

We hebben vaak meer spijt van dingen die we niet hebben gedaan, dan die we wel hebben gedaan. Dat is eigenlijk best wel stom toch? Heel vaak hoor je mensen zeggen, had ik maar die ene opleiding gedaan of had ik toen maar een andere keuze gemaakt. Was ik toch maar voor die baan gegaan.

Vraag jezelf bij een keuze af wat je echt graag zou willen doen. Ga je de sprong wagen en ga je voor het onbekende? Of ga je voor het oude vertrouwde en dat wat je altijd doet? Ik zeg dit ook heel vaak tegen mezelf. Soms ben ik er echt niet helemaal zeker van, maar knaagt het wel aan me. Daarom ga ik er toch voor en kan ik in ieder geval achteraf niet zeggen van had ik het maar gedaan. Het is ook helemaal niet erg als het dan achteraf niet zo was zoals je had gedacht. Je kunt dan wel zeggen dat je het in ieder geval hebt geprobeerd en het een kans hebt gegeven. Je zult ook nooit zeggen: ‘had ik het nou maar wel gedaan’. Je hebt het geprobeerd en een kans gegeven, dus dat kun je niet meer zeggen.

denk


6. Geen spijt hebben van bepaalde keuzes

Het heeft geen zin om spijt te hebben van bepaalde keuzes die je hebt gemaakt. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer wel zo te denken. Je hebt een bepaalde keuze niet voor niks gemaakt op dat moment. Het is heel makkelijk om hier constant op terug te kijken en spijt te hebben, maar dit brengt je niet verder.

Je kunt echt wel van bepaalde keuzes balen, maar probeer hier geen spijt van te hebben. Het heeft je ook heus wel wat moois gebracht, want dat brengt iedere keuze je. Misschien ben je wel voor een bepaalde baan gegaan, maar bleek het achteraf toch anders te zijn dan je had verwacht. Je hebt hier ook echt wel dingen in geleerd of aan gehad. Je bent er wel achter gekomen dat dit werk toch niet helemaal bij je past en dat je een volgende keer op zoek moet gaan naar iets anders wat nog beter bij je past.


7. Vergelijk jezelf niet met anderen

Stop om jezelf te vergelijken met andere mensen. Kijk naar wat jij leuk vindt om te doen, niet naar wat anderen leuk vinden en wat zij van jou verwachten. Kijk ook naar wat haalbaar is voor je. Je leeft tenslotte voor jezelf en niet voor een ander.

We vergelijken onszelf eigenlijk heel vaak met anderen. We kijken naar wat een ander wel heeft en wat wij graag zouden willen. Bijvoorbeeld een mooier huis, een betere baan, mooie kleren of dunner zijn. Jij wilt dit dan ook graag. Doordat je het niet hebt en jij je constant vergelijkt met anderen, kun je je minder voelen. Je kijkt naar de dingen die je niet hebt en een ander wel heeft. Dat helpt je niet verder. Wees tevreden met wat je wel hebt en kijk niet teveel naar wat anderen hebben. Dit brengt je niet verder en je zult je hier alleen maar minder door voelen.


8. Meer tijd met familie en vrienden doorbrengen

familie

Heb je spijt dat je te weinig tijd aan je familie en/of vrienden hebt besteed? Dit kan gebeuren doordat jij je teveel op je relatie of je werk/studie hebt gefocust. Of op andere dingen natuurlijk. Het zou goed zijn dat je dit aangeeft richting je familie en vrienden. Zo weten ze ook dat je het eigenlijk niet zo bedoelt hebt, of dat je het gewoon even wat drukker had met je werk/ school of andere dingen. Probeer meer tijd door te brengen met je familie. Dan kun je hier achteraf geen spijt van hebben dat je te weinig tijd aan hen hebt besteed.


9. Leef en geniet meer

Het zou zonde zijn als je aan het einde van je leven spijt hebt dat je niet genoeg hebt genoten en geleefd. Je hebt hier nu nog een keuze in om hier genoeg tijd aan te besteden. Wat wil je graag en wat vind je leuk om te doen? Ga dit ook doen. Je leeft maar één keer, dus je moet er alles uit proberen te halen. Het is echt zonde als je niet genoeg geleefd en genoten hebt.

Ik kan heel erg genieten van reizen en leuke dingen doen. Ik ben al twee keer op reis geweest voor een langere periode naar Australië en Nieuw Zeeland. Hier heb ik echt heel erg van genoten en dit waren beste periodes van mijn leven. Dit had ik echt niet willen missen. Ik heb er dus echt geen spijt van dat ik dit heb gedaan, maar ben hier superblij mee.

Jaag je dromen dus na! Doe waar je blij van wordt en leef je dromen. Het is goed om bepaalde dromen te hebben en hiervoor te gaan. Dit brengt je verder en zorgt er ook voor dat je een bepaald doel voor ogen hebt. Probeer ook meer in het heden te leven. Kijk niet teveel terug naar waar je spijt van hebt en wat je anders had kunnen doen. Wanneer je nog wel ergens heel erg mee zit, kun je ervoor kiezen om het aan te pakken, en er nog wat mee te doen, of om het achter je te laten. En te laten voor wat het is.


10. Doe meer dingen waar je energie van krijgt

Het kan je veel energie kosten als je teveel dingen doet waar je geen energie van krijgt. Dit kost jou meer energie dan je krijgt en dat gaat je op den duur opbreken. Stel je maar eens voor, dat je van alles doet wat je energie kost en waar je niet blij van wordt. Dit is niet leuk.

Weet je überhaupt waar je energie van krijgt? Het is belangrijk dat dit wel in balans is en dat je evenveel of meer dingen doet waar je wel energie van krijgt dan dat het je energie kost.


11. Denk eens wat meer aan een ander

hand

Ben jij iemand die veel aan zichzelf denkt? Dan is deze tip wellicht een goede voor jou. Probeer eens wat meer voor een ander te doen of aan een ander te denken. Misschien kun je iets kleins voor een ander doen om de ander en jezelf een goed gevoel te geven. Het hoeft echt niet iets heel groots te zijn, ook al is het maar iets heel kleins, dan is dat ook gewoon goed.

Succes met het toepassen van de tips. Op naar een leven zonder spijtgevoelens!


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.