Omdat iedereen een gelukkig leven verdiend!

Dankbaarheid: 9 tips om vaker dankbaar te zijn

Dankbaarheid: 9 tips om vaker dankbaar te zijn

Laatst bijgewerkt: 22 april 2021

Dankbaarheid, een woord wat je best wel vaak hoort. Lang niet iedereen is dankbaar met wat hij of zij heeft. Dit zou je eigenlijk wel wat vaker kunnen doen. Wanneer je dankbaar bent, ben je blij en tevreden met wat je hebt en creëer je voor jezelf een ontspannen leven. Dat wil jij ook toch? Lees snel verder voor verschillende tips die ervoor kunnen zorgen dat jij vaker dankbaar bent.


1. Wat is dankbaarheid?

Dankbaarheid betekent dat je blij en tevreden bent met wat je hebt. Je kijkt naar wat je wel hebt en niet naar wat je niet hebt. Hier geniet je oprecht van en hier ben je dan ook heel erg blij mee. Dankbaarheid geeft je een positief gevoel. Heel veel mensen kijken juist naar wat ze niet hebben, en veel minder naar wat ze wel hebben. Dit vergroot jouw dankbaarheid totaal niet. Belangrijk dus om de knop om te zetten en te kijken naar wat je wel hebt.

Dankbaarheid betekent voor iedereen weer wat anders. Wat is dankbaarheid voor jou? Ben je dankbaar dat je iedere ochtend weer wakker wordt? Of ben je dankbaar dat je een mooi huis hebt en leuk werk hebt? Het is maar net waar jij de focus op legt en waar jij naar kijkt. Of heb jij veel meer nodig om dankbaar te zijn en geeft dit jou geen goed gevoel? Dat kan natuurlijk ook. Beantwoord de bovenstaande vraag eens wat dankbaarheid is voor jou. Sta hier een moment bij stil.

Voor hoe lang ben jij dankbaar? Dit is ook een mooie vraag om te beantwoorden. Blijf jij hier lang in hangen of is het even dat je dankbaar bent en ebt het dan weer weg?

Wanneer was de laatste keer dat je ergens dankbaar voor was? Waarvoor was jij dankbaar? Wanneer je stilstaat bij waar je dankbaar voor bent, sta je vaker stil bij geluk en de kleine dingetjes. Probeer dankbaarheid niet altijd uit grote dingen te halen, maar ook uit kleine dingen. Bijvoorbeeld dat je lekker een middagje vrij bent en lekker in de zon een bakje koffie (of thee) kan doen. Probeer deze momenten ook te waarderen. Ik garandeer je dat je alles in jouw leven een stuk positiever zult bekijken.


2. Oorzaken van ondankbaarheid

Ondankbaarheid is het tegenovergestelde van dankbaarheid. Dit gevoel ken je vast wel denk ik? Wanneer je ondankbaar bent, zorgt dit ervoor dat je niet blij bent met wat je hebt en hier geen gelukkig gevoel bij ervaart. Het geeft je echt een negatief gevoel. Niet heel fijn.

Een grote oorzaak van ondankbaarheid is dat je jezelf vergelijkt met anderen. Je kijkt heel erg naar wat anderen wel hebben en wat jij niet hebt. Hierdoor voel je je altijd minder en kijk je niet meer wat je wel hebt en waar je dankbaar voor bent. De focus ligt op datgene wat je niet hebt en daar wordt het wel een stuk negatiever van.

Misschien heb je het ook niet meegekregen van je ouders en vanuit huis dat je dankbaar moet zijn. Wanneer jij altijd maar het hoogst haalbare moet doen, en het nooit goed genoeg is, dan is het ook een stuk lastiger om dankbaar te zijn. Dit kan dus ook zeker meespelen.

Ben jij vaak ondankbaar? Weet jij waar dit door zou kunnen komen? Dit is interessant en handig om uit te zoeken.


3. Tips om vaker dankbaar te zijn

1. Kijk naar wat je wel hebt

Kijk naar wat je allemaal wel hebt en niet naar wat je niet hebt. Door constant de focus te leggen op wat je niet hebt, gaat het jou nooit lukken om echt dankbaar te zijn. Kijk hierbij ook niet teveel naar anderen, dit gaat je niet helpen. Natuurlijk mag je wel eens denken dat je ook die gave baan zou willen hebben of in dat mooie huis zou willen wonen, maar daarmee heb je dat niet ineens. Het heeft dus niet zoveel zin. Je hebt er geen invloed op. Er zijn altijd dingen die je liever had willen hebben of die beter kunnen, maar goed zo zit het leven nou eenmaal in elkaar. Je kunt niet alles hebben wat je maar zou willen.

Wat heb jij wel allemaal al? En wat heb jij allemaal zelf al bereikt? Dit is ook heel waardevol en goed om eens bij stil te staan. Ik weet zeker dat je hier genoeg dingen bij kunt opschrijven.

Ik ben zelf bijvoorbeeld heel erg blij met ons mooie huis wat we hebben gekocht en hebben laten bouwen. Daarnaast ben ik blij dat ik een auto heb, dat ik gezond ben en een super lieve vriend heb en fijne vrienden en familie. Heel veel om dankbaar voor te zijn toch?


2. Dankbaarheidsdagboek

Wanneer je wakker wordt, schrijf je voor jezelf op waar je allemaal dankbaar voor bent. Je kunt 2 of 3 punten opschrijven per keer. Of iedere ochtend 1, maar net wat in je opkomt.  Deze zeg je daarna ook hardop tegen jezelf. Je kunt bijvoorbeeld het volgende opschrijven:

  • Ik ben dankbaar voor mijn vrienden en familie
  • Ik ben dankbaar dat ik een auto heb
  • Ik ben dankbaar voor mijn leuke werk

Waar ben jij dankbaar voor? Schrijf het op en houd dit voor een langere periode vol. In ieder geval voor een maand lang. Het wordt dan uiteindelijk een gewoonte voor je. Hierdoor ga je een stuk positiever denken en leer je om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Formuleer het wel positief.

Je kunt het ook nog aan het einde van de dag opschrijven als je dat fijner vindt. Of in de ochtend en avond, op beide momenten. Zo begin je de dag positief en dankbaar en sluit je het ook weer positief en dankbaar af.


3. Wees dankbaar richting anderen

Je kunt anderen bedanken en een compliment geven bijvoorbeeld. Hiermee laat je zien dat je dankbaar bent voor wat de ander voor jou doet of heeft gedaan. Dit kun je ook heel goed laten zien richting familie en/of vrienden. Laat weten dat je het fijn vind en heel dankbaar bent dat die ene vriendin jou even een berichtje stuurt omdat je ziek bent of omdat je niet zo lekker in je vel zit.

Stuur zelf ook eens een kaartje naar iemand om te laten weten dat je blij bent met hem of haar. Dit geeft de ander een goed gevoel, maar jouzelf ook.


4. Wees dankbaar voor de kleine dingen

Wees dankbaar voor kleine dingen die niet heel belangrijk lijken. Bijvoorbeeld dat de bloemen in je tuin weer gaan bloeien of wanneer je een leuke dag hebt gehad met vrienden en familie. Of dat je lekker in de zon kunt zitten en het heerlijk weer is. Het zit ‘m in de kleine dingen. Wees hier dankbaar voor.


5. Kijk naar de dingen die goed gaan

Wat gaat er allemaal goed? Er gaat genoeg wel goed, dat weet ik zeker. We focussen ons vaak op de dingen die niet goed gaan of die niet lukken. Draai het eens om en kijk naar de dingen die wel goed gaan. Je kunt dit ook in de avond opschrijven in je dankbaarheidsdagboek, de dingen die goed gingen en die leuk waren die dag.


6. Dankbaar zijn voor de lessen die je leert

In je leven kom je ook de nodige obstakels tegen en loop je vast en zeker tegen dingen aan. Ga niet in de slachtofferrol en zie het als een uitdaging om obstakels aan te gaan en te overwinnen. Je haalt hier ook zeker weer wat uit, misschien op het moment zelf niet, maar daarna wel. Wees dankbaar voor de lessen die je leert. Het maakt je uiteindelijk een sterker persoon.


7. Leef in het moment

Vaak zijn we bezig met wat er komen gaat etc. Probeer eens wat meer in het moment te leven en te genieten van wat je aan het doen bent. We laten ons vaak afleiden door anderen of door onze telefoon. Leg deze eens weg en geniet van het moment zelf.


8. Ga om met mensen die ook dankbaar zijn

Ga met mensen om die ook positief en dankbaar in het leven staan. Dit gaat jou veel verder brengen. Doordat zij hetzelfde zien en belangrijk vinden, kun je hier ook sneller in meegaan. Wanneer jij om gaat met mensen die dit niet inzien, en vaak negatief zijn, is het lastig om zelf dankbaar te zijn. Best logisch toch?


9. Maak gebruik van een geheugensteuntje

blank

Kies iets uit wat jou herinnert aan dat je dankbaar wil zijn. Dit kan een sieraad zijn of iets heel anders. Wanneer je hier dan naar kijkt, besef je jezelf weer  dat je naar het positieve moet kijken en denkt aan waar je dankbaar voor bent. Dit is een soort geheugensteuntje wat jou goed kan helpen. Ik zou zeggen, probeer het eens uit.

Je kunt ook een mooie quote opplakken in bijvoorbeeld je slaapkamerdeur of op een spiegel. Er zijn genoeg mooie quotes te vinden op internet die je hiervoor kunt gebruiken.

Succes met het toepassen van bovenstaande tips. Het gaat jou echt helpen als je deze gaat toepassen dat weet ik zeker!


foto auteur Nienke Bussink
Dit artikel is geschreven door Nienke Bussink

In 2012 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Daarna bij diverse jeugdzorg instanties mensen mogen helpen met diverse problematieken. Nu ben ik Mental Coach en help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen!

Website
© Coachinfo.nl 2024 | Onderdeel van BlijNienke.nl | KvK 78064686 | Website door Dik B.V.