Ken je dat, je hebt een mooi doel voor jezelf gesteld waar je echt voor wil gaan.. maar toch lukt het je maar niet om dit te behalen. Waar kan dit nou toch aan liggen? Je gaat twijfelen aan jezelf en hebt er geen zin meer in. Je vindt het wel best en laat de doelen voor wat ze zijn.
Ik geef jou een aantal tips geven waar jij concreet mee aan de slag kunt gaan, om dit keer wel jouw doelen te halen. Je zult hier wel echt mee aan de slag moeten, je haalt je doelen natuurlijk niet zomaar ineens. Jij bereikt je doelen pas, door er aan te beginnen!
Waarom jij doelen moet stellen? Doelen geven je houvast en een bepaalde focus. Het geeft je motivatie en helpt om prioriteiten te stellen.
1. Waar sta jij op dit moment?
Een heel belangrijke stap in het opstellen en uiteindelijk behalen van jouw doelen is om te kijken naar waar jij op dit moment staat. Door te weten waar je nu staat krijg je inzicht in wat je al hebt bereikt tot nu toe. Dit kan je helpen in het opstellen van doelen die je nog wil bereiken. Wat heel belangrijk is bij het opstellen en uiteindelijk daadwerkelijk behalen van je gestelde doelen, is jouw motivatie. Wanneer jij gemotiveerd bent om je gestelde doelen te behalen, dan zal het jou ook echt lukken.
Stel jezelf de onderstaande vragen om antwoord te krijgen op waar jij op dit moment staat:
- Wat heb jij al bereikt in je leven? Op het gebied van school, werk, relaties etc.
- Waar ben jij trots op?
- Waar ben je tevreden over?
- Waar ben je ontevreden over?
2. Waar wil je naar toe?
Door te kijken naar waar je naar toe wilt en wat je wilt bereiken kun je richting geven. Wil je misschien een paar kilo afvallen, of is het doel wat je gaat opstellen juist gericht op het vinden van een nieuwe baan? Het kan allemaal.
Schrijf alle ideeën op die bij je naar boven komen. Wat wil je echt nog graag bereiken? Zet voor jezelf een timer voor 5 of 10 minuten (of langer) en denk hier goed over na. Schrijf dan alles op wat je te binnen schiet.
Maak gebruik van een moodboard
Mocht je niet echt een schrijver zijn en deze manier jou niet aanspreken, dan heb ik ook nog een ander idee voor jou. Je kunt ook een moodboard maken met allerlei ideeën voor doelen. Pak hier tijdschriften of iets dergelijks bij en ga lekker knippen en plakken. Wat heb jij voor ogen als doelen? Wees lekker creatief!
3. Stel realistische doelen
Je hebt net bij het vorige punt als het goed is allerlei ideeën opgeschreven voor mogelijke doelen. Neem de lijst door en kijk wat je allemaal op hebt geschreven. Kies uit deze lijst de doelen die jou het meest aanspreken en waar je echt graag aan wil werken. Deze doelen ga je verder uitwerken, zodat het ook echt concreet wordt en je hier aan kunt gaan werken.
Het is als eerst belangrijk dat je precies weet wat je wilt bereiken. Wat is hiervoor nodig? Wanneer wil ik het doel behaald hebben? Is het daarnaast een realistisch doel? Check of jouw doel en/of doelen hier aan voldoen. Het is natuurlijk het belangrijkste dat het voor jezelf duidelijk is en dat je houvast hebt om aan de doelen te gaan werken.
Een doel kan ook gaandeweg veranderen of je komt erachter dat dit doel helemaal niet klopte. Dat is helemaal niet erg en is prima. Je kunt dit dan weer aanpassen en bijstellen.
4. Maak gebruik van subdoelen
Het gebruik van subdoelen, dus kleinere doelen, kan jou heel erg helpen. Stel je hebt als doel voor jezelf opgesteld: Ik wil in 3 maanden tijd 5 kilo afvallen. Je kunt hieronder dan bijvoorbeeld de volgende subdoelen zetten:
- Ik drink elke dag 2 liter water
- Ik ga elke week 3 keer naar de sportschool
- Ik eet elke dag 1800 kcal, passend bij wat ik nodig heb
Door aan deze subdoelen te werken, behaal je uiteindelijk het hoofddoel wat je hebt gesteld. Zo is het voor jezelf nog een stuk concreter en weet je ook hoe je het doel kunt bereiken en welke acties hier precies voor nodig zijn.
5. Plan je acties
Je hebt voor jezelf nu doelen gesteld en hieronder de subdoelen. Als het goed is, is dit nu allemaal helder voor je en weet je waar je aan gaat werken en hoe je dat gaat doen. Als dit nog niet helder is voor jou, dan adviseer ik je om nog een paar stappen terug te gaan en om je doelen aan te passen. Het heeft anders weinig zin om door te gaan als het nog niet geheel duidelijk is voor je. Het belangrijkste is dat je nu een keer wel je gestelde doelen gaat behalen!
Wat je nu gaat doen is jouw acties plannen. Dit kun je ieder dag bij gaan houden of wekelijks, maar net wat je fijn vindt. Als ik even het voorbeeld uit punt 4 erbij pak, over het afvallen. Het hoofddoel is: Ik wil in 3 maanden tijd 5 kilo afvallen.
De subdoelen zijn:
- Ik drink elke dag 2 liter water
- Ik ga elke week 3 keer naar de sportschool
- Ik eet elke dag 1800 kcal, passend bij wat ik nodig heb
Je subdoelen zijn eigenlijk al acties die je moet gaan uitvoeren. Nu is het nog belangrijk dat je deze gaat plannen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een habit tracker.
Wat is een habit tracker?
Door gebruik te maken van een habit tracker kun je bijhouden aan welke acties je wil gaan werken. Zo krijg je inzicht in of het per dag is gelukt om 2 water te drinken en of je je aan je calorieën hebt gehouden. Je maakt een schema en kunt dan een vinkje bij het subdoel zetten wat je hebt gehaald. Je kunt ook zien wanneer het niet gelukt is en waar dit dan door komt.
Daarnaast kun je ook de acties in je agenda plannen als je dat fijner vindt, maar een habit tracker kan een heel handige manier zijn om het goed inzichtelijk te maken. Het is ook erg fijn om aan het eind van de dag een vinkje te zetten wanneer je dat subdoel hebt bereikt. Dit geeft jou een trots en voldaan gevoel.
6. Deel je doelen met anderen
Door met anderen te delen wat jouw doelen zijn en waar je aan werkt, kun je nog gemotiveerder worden. Het kan fijn zijn om hierover te vertellen, omdat het ook een soort van stok achter de deur kan zijn. Anderen zullen jou bijvoorbeeld vragen hoe het hiermee gaat met afvallen of met het uitzoeken welke opleiding je nog wilt gaan volgen.
Wanneer anderen weten waar jij mee bezig bent en wat je doelen zijn, kunnen ze hier rekening mee houden. Stel, je spreekt met een vriend of vriendin af en diegene weet niet dat je aan het afvallen bent en op je eten let. Het kan dan heel goed zo zijn dat hij of zij allemaal lekker eten heeft gehaald voor tijdens het film kijken. Hoe moest hij of zij weten dat je dat allemaal niet eet als je het niet verteld? Het kan dus fijn en handig zijn om het wel te delen. Anderen kunnen dan nog beter rekening met jou houden.
7. Evalueer en stel je doelen eventueel bij
Het evalueren van je opgestelde doelen is heel belangrijk. Ga je wel de goede richting op of gaat het helemaal niet zo goed? Ben je wel bezig met het doel, of lukt het je niet en heb je eigenlijk toch niet zoveel motivatie dan je van te voren dacht?
Door hier bewust bij stil te staan, kun je hier ook aanpassingen in maken bijvoorbeeld. Stel dat het je niet lukt om elke week 3 keer naar de sportschool te gaan. Kijk dan wat jou wel lukt. Lukt het wel om 2 keer te gaan? Verander het dan en ga alsnog voor je gestelde doel. Als het een keer niet lukt, dan hoeft het niet te betekenen dat je het niet meer kunt halen. Denk in oplossingen en mogelijkheden en ga vanuit hier aan de slag met je doelen. Dit werkt veel beter dan door te kijken naar wat niet goed gaat of wat niet lukt.
En onthoud daarnaast, je bent een mens, fouten maken mag! Misschien lukt het wel niet in 1 keer om je doelen te behalen, dat kan gebeuren, maar zet je wel in en geef alles wat je hebt. Pas dan kun je met een voldaan gevoel terug kijken dat je er in ieder geval alles aan hebt gedaan om je doelen te bereiken.
8. Meet je doelen
Het meten van je doelen is iets wat belangrijk is om te doen. Hier houd je je doelen scherp mee en houd je voor ogen waar je op dat moment staat en wat er nog nodig is. Dit is eigenlijk ook belangrijk om te doen bij het evalueren van je doelen.
Schaalvragen
Je kunt hierbij gebruik maken van schaalvragen. Bij een schaalvraag geef je op een schaal van 0 tot 10 aan waar je op dat moment staat in de vooruitgang bij het gestelde doel. Stond je misschien aan het begin voor je gevoel op een 2 en nu op een 5? Dan heb je al een grote stap gemaakt. Wat kun je op dat moment nog meer doen om van die 5 een 6 of misschien wel een 7 of 8 te maken?
Het gebruik van schaalvragen kan je hier duidelijk inzicht in geven en kan heel helpend zijn. Probeer dit maar eens.
9. Focus en doorzetten
Wanneer je doelen hebt opgesteld, is het heel makkelijk om dit wat te verslonzen en na een tijdje geen aandacht meer te geven. Focus je op je gestelde doelen en ga hier iedere week met aandacht mee bezig.
Het zal niet altijd makkelijk of leuk zijn, maar je moet wel doorzetten. Je hebt dit doel en/of doelen toch niet voor niks gesteld? Als het goed is zijn het doelen waar je heel graag iets mee wil en graag wil behalen. Dan moet je er ook moeite voor doen en zul je door moeten zetten. Het komt je niet vanzelf aanwaaien. You can do it!
10. Beloon jezelf
Jezelf belonen is super belangrijk. Door jezelf af en toe wat te gunnen en jezelf te belonen houd je jezelf ook gemotiveerd. Wanneer je bijvoorbeeld een doel hebt behaald, of het een x aantal weken hebt volgehouden, kun je jezelf wat gunnen. Dit kan in de vorm van een leuk boek zijn, een lekker etentje of iets heel anders. Kijk waar jij zin in hebt en waar jij jezelf mee wilt belonen.
Je mag jezelf ook echt wel eens belonen. Doe jij dit eigenlijk wel of doe je dat nooit? Het is wel goed om te bedenken waarmee je jezelf gaat belonen. Wanneer je aan het afvallen bent, is het misschien niet slim om jezelf te belonen met iets in de vorm van eten en/of drinken.
Conclusie: jij kunt dit!
Jij kunt je gestelde doelen zeker wel behalen. Maar, je zult hier wel echt actief mee aan de slag moeten. Bepaal dus eerst waar je naar toe wil en hoe je dit precies gaat doen. Wanneer je dit helder hebt voor jezelf, kun je hier ook echt wat mee gaan doen. Door bovenstaande punten te volgen weet ik zeker dat jij je gestelde doelen gaat behalen!