Weet jij eigenlijk wel waar je goed in bent? Door te weten waar je goed in bent, kun je je talent en competenties ook echt gebruiken en inzetten in het dagelijks leven.
- Wat is het verschil tussen talent en competenties?
- 1. Wie ben ik?
- 2. Wat vind je leuk om te doen?
- 3. Weet waar je energie van krijgt
- 4. Weet wat jou energie kost
- 5. Wat zijn jouw competenties?
- 6. Wat zijn jouw valkuilen?
- 7. Test op internet
- 8. Vraag het aan anderen
- 9. Diploma’s
- 10. Complimenten
- Conclusie: Maak gebruik van je competenties!
Wat is het verschil tussen talent en competenties?
Talent is een eigenschap die heel goed is ontwikkeld bij iemand. Wanneer je bijvoorbeeld heel goed bent in dansen of in een bepaalde taal, wordt er vaak gesproken van talent. Dit is iets wat je vaak hebt meegekregen.
Een competentie is een verzamelnaam voor de kennis, ervaring, vaardigheden en je talenten. Een competentie bestaat dus uit meerdere componenten als het ware. Competenties zijn goed aan te leren.
Ik geef jou hieronder tips zodat jij aan het eind van dit artikel precies weet waar jij goed in bent. Tenminste, als je ook echt actief aan de slag gaat met deze tips.
1. Wie ben ik?
Beantwoord de volgende vragen voor jezelf en kom er uiteindelijk ook achter waar je goed in bent, waar je energie van krijgt etc. Sommige vragen zul je wel echt goed bij na moeten denken, maar uiteindelijk leer jij jezelf veel beter kennen en weet jij beter wie je bent. Dit is allemaal nodig om te weten waar je goed in bent. Misschien heb je een aantal van deze vragen al een keer beantwoord. Maar het is helemaal niet erg om dit nog een keer te doen, wie weet ben je wel heel erg verandert en kijk je heel anders tegen bepaalde onderwerpen aan.
- Wat vind ik leuk om te doen/ krijg ik energie van?
- In wat voor omgeving ben ik graag?
- Wat is erger: falen of het nooit geprobeerd hebben?
- Waar ben je trots op?
- Waar ben je bang voor?
- Waar ben je minder goed in?
- Wanneer ervaar je spanning? In welke situaties?
- Wie inspireert jou? Welke eigenschappen heeft diegene?
- Wat vind je niet leuk om te doen?
- Wat deed je als je niet kon falen?
- Ideale dag
- Hoe wil ik dat mijn leven er over een jaar uit ziet?
- Waarom heb je gekozen voor het werk wat je hebt gedaan?
- Wat is je ideale baan?
- Wat wil ik nu? waar heb ik nu behoefte aan?
- Wil je een verandering teweegbrengen of wil je doen wat je altijd deed?
- Belemmeringen houden je vaak tegen. Welke belemmeringen zie jij?
Bekijk ook mijn artikel over het beantwoorden van de vraag: Wie ben ik?
2. Wat vind je leuk om te doen?
Stel jezelf de volgende vraag: Wat vind jij leuk om te doen? Weet je dit wel van jezelf?
Waar word je nou echt heel blij van en kun je voor worden wakker gemaakt? Kijk naar waar jij gelukkig van wordt. Dit kunnen meerdere dingen zijn waar je gelukkig van wordt. Misschien heb jij wel een heel grote passie voor sport en word je hier blij van.
Het is soms best lastig om erachter te komen wat je nou echt leuk vindt om te doen. Hier worstelen best wel veel mensen mee. De volgende vragen zijn ook handig om te beantwoorden voor jezelf. Zo krijg je een duidelijker antwoord op bovenstaande vraag.
- Waar speelde je als kind mee? Wat vond je toen leuk om te doen?
- Stel, je krijgt te horen dat je niet lang meer te leven hebt. Wat zou je dan gaan doen voor die tijd?
- Stel, je hoeft geen rekening te houden met geld en kunt alles doen wat je wil. Wat zou je dan gaan doen?
- Wat zijn jouw hobby’s?
- Stel, dat alles mogelijk is en je niet kan falen. Wat zou je dan leuk vinden om te gaan doen?
Ga hier eens goed voor zitten en schrijf deze vragen op voor jezelf. Zo kom je erachter wat je leuk vindt om te doen.
3. Weet waar je energie van krijgt
Waar krijg jij energie van? Weet je dat voor jezelf? Pak ook hier weer een schrift en een pen erbij. Ga bij jezelf na waar jij energie van krijgt. Stel, je hebt echt een heel vervelende dag gehad. Je hebt ruzie gehad en op school/ werk is het ook helemaal niet goed gegaan. Je baalt enorm en voelt je niet fijn. Je hebt totaal geen energie meer en bent helemaal klaar met de dag.
Wat zou je op dat moment kunnen doen waar je energie van krijgt? Als je hier antwoord op weet, dan heb je het voor jezelf goed duidelijk gemaakt. Het is namelijk heel belangrijk om dingen te doen waar je energie van krijgt.
Dit is sowieso heel belangrijk, maar vooral wanneer er meerdere dingen op een dag jou heel veel energie hebben gekost. Het is dan echt nodig om weer dingen te doen die jou juist energie opleveren. Anders is het niet goed in balans. Dus ga hier voor zitten en maak dit helder voor jezelf.
4. Weet wat jou energie kost
Ik heb het hierboven al genoemd, maar het is ook heel belangrijk om te weten wat jou energie kost. Wat zijn jouw energievreters? Door te weten wat jou energie kost, kun je proberen dit zoveel mogelijk te vermijden en om hier zo weinig mogelijk van te doen.
Energie vreters
Het is belangrijk dat je weet wat jou energie kost. Misschien is het wel een collega op het werk of is het je baan op zich. Kijk hier kritisch naar en wees eerlijk naar jezelf. Bepaalde personen kunnen jou ook heel veel energie kosten. Misschien heb je wel een vriend of vriendin, waarbij het initiatief altijd vanuit jou moet komen, dat kan heel veel energie kosten.
Je kunt dit blijven doen, maar dit zal jou niet helpen, het blijft je energie kosten. Hetzelfde geldt wanneer je werk doet wat je eigenlijk niet heel leuk vindt. Je merkt aan het einde van de dag dat je helemaal gesloopt en op bent. Je vindt het niet leuk en je haalt hier geen energie uit. Het zal best spannend zijn om hier overheen te stappen, maar het is wel heel belangrijk.
Alleen jij kunt dit veranderen. Dus ga hier goed voor zitten en zorg dat het helder is voor jezelf. Alleen op deze manier kun je hier ook wat mee gaan doen.
5. Wat zijn jouw competenties?
Je kunt op verschillende manieren erachter komen wat jouw competenties zijn. Misschien heb je tijdens je studie of op het werk wel eens een competentiespel of kwaliteitenspel gedaan? Dit is een heel leuke manier om hier achter te komen. Je komt er zo ook gelijk achter waar jouw talent ligt.
Op internet kun je meerdere lijsten vinden met allerlei competenties. Print een lijst uit en kijk welke competenties bij jou passen en wat jij bezit. Een paar voorbeelden van competenties: samenwerken, motiveren, leiderschap, flexibel, organiseren, kritisch.
Het is goed om te weten welke competenties jij bezit. Je kunt deze hierdoor nog bewuster gaan inzetten in je dagelijks leven. Vaak wordt er in een vacature ook gezet welke competenties een organisatie zoekt in de sollicitant. Het is dus wel handig om te weten welke competenties jij zelf bezit. Zo ben je al heel veel te weten gekomen over waar jij goed in bent en waar jouw competenties liggen.
Mocht dit jou zelf niet lukken, dan kun je altijd contact opnemen met een coach die jou hierbij kan helpen. Vaak worden tijdens coach gesprekken wel een aantal opdrachten en/of spellen gedaan gericht op jouw competenties en kwaliteiten. Dus dat waar jij goed in bent.
6. Wat zijn jouw valkuilen?
Je kunt op verschillende manieren achter het antwoord op deze vraag komen. Er bestaan verschillende soorten spellen die je kunt doen, bijv een kwaliteitenspel. Hierbij krijg je inzicht in je vervormingen, ook wel valkuilen genoemd. Dit zijn dingen waar je niet zo goed in bent. Dit heeft dus meestal een negatief effect op jou. Door te weten waar je niet goed in bent, wordt dit goed inzichtelijk voor jou. Het is niet alleen handig om te weten waar je goed in bent, maar ook waar je niet goed in bent.
Je kunt op internet ook weer verschillende lijsten vinden van diverse valkuilen. Je hoeft dit dus niet allemaal zelf te bedenken. Kijk eens in deze lijst waar jij niet of minder goed in bent en wat bij jou past. Schrijf dit op voor jezelf. Zo krijg je hier steeds meer inzicht in.
7. Test op internet
Er bestaan tegenwoordig verschillende testen op internet, waar jij je talent en competenties kunt ontdekken. Vaak zijn deze testen gratis, maar er bestaan ook uitgebreidere testen die wel geld kosten. Ga eens rondkijken op internet welke test bij jou past en wat je hier mee zou willen.
Dit kan heel erg handig zijn om er achter te komen waar jij nou goed in bent. Een beetje geld investeren in jezelf lijkt me dan het minste wat je kunt doen toch? Vaak geven we heel veel geld uit aan kleren, etentjes etc. maar weinig aan zelfontwikkeling. Terwijl dit juist heel belangrijk is en iedereen toch lekker in zijn of haar vel wil zitten?
8. Vraag het aan anderen
Stel andere mensen eens de vraag waar zij vinden dat jij goed in bent. Waar blink jij in uit? Welke competenties en kwaliteiten heb jij? Waar heb jij echt talent voor?
Je kunt dit aan mensen vragen die dicht bij jou staan, maar ook aan collega’s of andere mensen. Vraag dit aan mensen waar jij je goed bij voelt. Het kan ook leuk zijn om het aan verschillende mensen te vragen, zodat je een goed beeld krijgt hoe anderen jou zien. Door deze vragen te stellen kom jij er dus achter hoe anderen jou zien. Misschien zie jij dit zelf wel helemaal niet maar ben je hier wel heel goed in. Door dit eens te vragen aan een ander, krijg je hier een heel ander beeld van. Dit kan zeker geen kwaad en is leuk om eens een keer te doen toch?
Het is altijd fijn en goed om te horen wat een ander leuk en goed aan jou vindt. Dit is daarnaast ook zeer goed voor je zelfvertrouwen. Het is wel belangrijk dat de ander eerlijk is en ook eerlijk durft te zijn richting jou. Zo heb je hier uiteindelijk het meeste aan. Zeg dit ook tegen de ander, dat je graag een eerlijk antwoord wil en niet wat jij wil horen.
9. Diploma’s
Wat voor diploma’s heb jij allemaal gehaald tot nu toe? Leuk om dit een keer uit te zoeken waar je een diploma voor hebt gehaald. Zet dit voor jezelf op een rijtje.
Heb je daarnaast ook nog andere certificaten van cursussen oid gehaald? Door te zien welke diploma’s jij allemaal hebt gehaald en bijv. andere cursussen, zie je waar je goed in bent en wat je allemaal al bereikt hebt. Dit is ook zeker wel weer goed voor ons zelfvertrouwen. Het is juist heel goed om hier af en toe bij stil te staan wat je allemaal al bereikt hebt. We gaan vaak alleen maar door en door en staan hier niet bij stil. Dit ga je nu heel bewust wel een keer doen.
10. Complimenten
Iedereen krijgt wel eens een compliment. Je bent je hier niet altijd bewust van en bent dit misschien ook wel weer snel vergeten of wuift het compliment weg. Leer eens om complimenten te ontvangen en schrijf de complimenten die je ontvangen hebt op voor jezelf. Je kunt deze lijst er zo altijd weer bijpakken en zien wat voor mooie complimenten jij hebt gekregen.
Wanneer je een compliment van een ander krijgt, geeft dat aan dat de ander jou ergens goed in vindt of dit fijn vindt aan jou. Erg leuk en fijn om te horen dus. Koester deze complimenten en sla ze ook op voor jezelf.
Conclusie: Maak gebruik van je competenties!
Door met bovenstaande tips aan de slag te gaan kom jij erachter waar jij goed in bent. Je ontdekt waar jouw competenties liggen en waar jij dus goed in bent. Dit is heel belangrijk om te weten waar je goed in bent. Wanneer jij weet waar je goed in bent, kun je hier nog meer gebruik van maken en je leven hier ook op inrichten.
We krijgen vaak meer energie van dingen doen waar we goed in zijn. Dus kom erachter waar je goed in bent en maak hier gebruik van!